Skip to content

De steun van anderen

Het was 5 juni, de dag waarop ik de halve marathon zou lopen. De laatste paar weken dacht deze niet te lopen. Ik was niet in vorm, het liep niet lekker, dus waarom zou ik hem gaan lopen? Maar ja, dan hoor je al die mensen die hem wel gaan lopen en dan gaat het toch kriebelen. Ik zal spijt krijgen als ik hem niet loop, dacht ik. Dus een paar uur voordat de inschrijving sloot, heb ik me toch ingeschreven. 

5 juni was het warm, érg warm! Maar ik ging starten met een relaxed gevoel, want een goede tijd zou ik niet neerzetten en met deze hitte helemaal niet. Dus ik begon rustig te lopen en ik liep lekker op een schema van net onder de 2 uur. Totdat ik de polder in kwam. De hitte sloeg toe en ik kon alleen maar aan water denken, wat een dorst. Er waren genoeg drankposten, maar mijn mond werd droger en droger. Ik ging steeds verder van mijn schema onder de 2 uur af. Ik dacht om uit te stappen, maar op 15 km stond mijn familie mij op te wachten, dus tot daar moest ik sowieso lopen, vond ik. Blij door de aanmoediging van familie en vrienden liep ik even weer goed op schema. Maar toen zakte ik weer in. De momenten om uit te stappen kwamen steeds vaker. Totdat er in de stad flink met water werd gespoten. Heerlijk, daar knapt een mens van op. Ook de fijne aanmoedigingen van iedereen, het toejuichen en klappen, zorgde ervoor dat ik weer energie kreeg en uiteindelijk de finish behaalde. Over de tijd zullen we het maar niet hebben, maar ik heb mijn medaille! 

Zonder de aanmoediging van anderen had ik het einde echt niet gehaald. Reken maar dat ik gestopt was als ik in mijn eentje in de polder liep te zwoegen. Blijkt maar weer eens dat de steun van de mensen om je heen zo belangrijk is. Door steun en aanmoediging van anderen kun je meer dan je denkt. Als je wilt veranderen van leefstijl, werkt dat ook zo. Omdat het niet altijd makkelijk is om andere gewoonten aan te nemen, is steun van de mensen om je heen erg belangrijk. Zorg dat je mensen op de hoogte stelt van je voornemen. En leg hen uit wat je doel is. Als jouw uiteindelijke doel is “beter in je vel zitten”, zullen ze dat beter begrijpen, dan dat je een koekje afslaat. Net zoals ze je uitbundig staan aan te moedigen langs de kant van de weg bij de halve marathon, maar soms wat meewarig aankijken, als je een training doet van 2 uur. Vertel dus wat jou mooie persoonlijke doel is en je zult merken dat de mensen om je heen je steunen. 

Halve marathon