Bewegen is gezond

De schaapjes keken mij weer verbaasd aan, toen ik voorbijkwam hardlopen. Er was toch geen gevaar? Nee, gevaar was er niet. Eigenlijk is het best gek dat we hardlopen, terwijl er geen noodzaak is dit te doen. We hoeven geen antilope te vangen, en we worden ook niet achterna gezeten door een beer. Toch hebben we die beweging nodig. De oermens in ons is niet gemaakt om zo lang te zitten op een dag. En lang zitten kunnen wij Nederlanders!

Nederlanders zijn Europees kampioen zitters. Gemiddeld zitten we 10 uur per dag. Tijdens corona zijn we door thuiswerken nog meer gaan zitten. Zitten is slecht voor je gezondheid. Wanneer we teveel zitten hebben we meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, depressie, kanker. Ook hebben we meer last van arm-, nek- en schouderklachten doordat we achter het beeldscherm werken. Daar wordt je niet vrolijk van. Maar als we elk half uur even opstaan, ons rekken en strekken, dan is de kans dat je ziek wordt al veel minder. Bovendien worden je hersenen weer even wat wakker geschud als je beweegt en daar wordt je weer creatiever van.

Denk nou niet dat als je hebt hardgelopen, of gefietst, dat je dan lekker op je stoel kunt ploffen en de hele dag kunt blijven zitten. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat sporters die een aantal keer per week sporten, maar de rest van de dag zitten, minder gezond zijn dan mensen die niet sporten, maar de hele dag door bewegen en niet veel zitten. Dus kom van die stoel af, beweeg elk half uur eventjes, daar wordt je vrolijker én gezonder van.