Skip to content

Motivatie

Hoe blijf jij gemotiveerd? Wanneer je jezelf een doel hebt gesteld, dan wil je ook dat doel halen. Je hebt immers nagedacht over wat je wilt bereiken. Toch? Daar gaat het wel eens mis. 

Stel je wilt de halve marathon lopen, net zoals ik een aantal jaar geleden weer een halve marathon wilde lopen in Amersfoort. Ik had netjes het schema voor de halve marathon gevolgd. Maar het viel zo tegen! Ik was niet zo in vorm, trainde vooral alleen en klaagde altijd als ik na een training thuis kwam. Het schema ging me steeds meer tegenstaan. Normaal vond ik het heerlijk om te gaan lopen, maar nu betrapte ik me erop dat ik móest lopen, ik móest mijn schema lopen. 

Op een dag móest ik weer mijn schema lopen. Plichtsgetrouw als ik ben, deed ik dat. Ik liep de Arkemheenpolder in. Eerst de drukke Zevenhuizerstraat af, voorbij restaurant de Kooi en dan rechts de weilanden in. Een prachtige omgeving, rust en weidse natuur. Een paar pasgeboren lammetjes keken mij verbaasd en meewarig aan, toen ik verhit kwam langslopen. Verderop vlogen twee witte zwanen over het weiland. Langzaam verminderde ik mijn snelheid en ging ik genieten van mijn omgeving. 

Eindelijk kreeg ik weer dat gevoel dat ik kwijt geraakt was. Lekker relaxed lopen in de natuur en genieten van de omgeving. Niks geen schema waar ik mij aan moest houden. En toen besefte ik me dat ik met het verkeerde doel bezig was. Ik wilde wel een halve marathon lopen, maar mijn oorspronkelijke doel is eigenlijk lekker lopen en vooral genieten. Daar wordt zowel mijn lichaam als geest blij van. En dan loopt het weer lekker. Heb jij dat ook wel eens en loop je veel te hard van stapel als je ergens op gefocused bent? Kijk dan eens naar je oorspronkelijke doel. Waarom doe je wat je nu doet? Welke reden zit erachter? Doe eens een stapje terug, relax en luister naar je gevoel.