Skip to content

Luister naar je lichaam

Al een hele tijd had ik last van mijn rug. Na het hardlopen en vooral ’s ochtends bij het opstaan. Ik voelde me zo 20 jaar ouder (:.

Door de jaren heen, ben ik naar meerdere fysiotherapeuten geweest. En ook manuele therapie en cesartherapie heb ik gehad. Altijd deed ik braaf mijn oefeningen. Meestal ging het een tijdje beter, maar toch kwam die rugpijn elke keer weer opzetten. Het meeste heeft de cesartherapie geholpen, omdat zij naar mijn hele lichaam keek en mij ook liet voelen hoe ik mijn lijf gebruikte.

De laatste fysiotherapeut in het rijtje keek ook wat verder dan mijn rug. Ze gaf me inzichten waar ik iets mee kan. Maar het is ook een samenwerking. Je moet vooral ook zélf goed naar je lijf kunnen luisteren. En als ik luisterde naar mijn lijf, dat voelde ik stress. Deze stress zette zich vast in mijn houding.

Luister jij wel eens naar je lichaam en je gevoelens, bijvoorbeeld mbv mindfulness of yoga? Voel je wel eens blokkades in je lijf? Weet je waarom die er zitten? Het mooie aan je lichaam is dat het zelf de blokkades wil opheffen, maar…. dan moet je wel durven luisteren naar je lichaam. Soms kan dat best heftig zijn. Verdriet, boosheid of angst zijn gevoelens die je liever wilt vermijden. Maar gelukkig zijn gevoelens als een golfbeweging, als je ze toelaat. Ze komen langzaam op, worden daarna sterker en gaan geleidelijk aan ook weer weg. Als je dat kunt toelaten – alle gevoelens mogen er zijn – voel je je veel lichter. Voel de emotie, accepteer die, voel wat die met je doet, waar je die in je lichaam voelt. Wees niet bang, de emotie ebt vanzelf weer weg en wordt minder. De stress in je lijf wordt daardoor minder. Het is een weg naar je eigen lichamelijke heling.

Doordat ik naar mijn lichaam luisterde en mijn houding ging aanpassen, werd de stress in mijn lijf is minder. Ik loop nu heel wat relaxter met minder rugpijn!