Luister naar je lichaam

Luister jij wel eens naar je lichaam en je gevoelens, bijvoorbeeld door het beoefenen van mindfulness of yoga

Iedereen voelt zich wel eens gespannen. Je kunt gespannen zijn voor een toets, je werk, een ruzie met een vriend(in). Er kunnen zich allerlei situaties voordoen, waardoor je je gespannen voelt. Maar soms is je lichaam gespannen, en dan weet je eigenlijk niet zo goed waardoor dat komt. Dan is het eens goed om echt te luisteren naar je lichaam. Gevoelens slaan zich op in je lichaam. Als je er niets mee doet, dan zul je op een gegeven moment voelen dat het niet meer gaat. Je kunt het simpelweg niet meer ontkennen. Dan is het tijd om naar je lichaam te luisteren en te voelen.


Maar dan moet je wel durven luisteren. Want soms kan dat best heftig zijn. Verdriet, boosheid of angst zijn gevoelens die je liever wilt vermijden.
Gelukkig zijn gevoelens als een golfbeweging, als je ze toelaat. Ze komen langzaam op, worden daarna sterker en gaan geleidelijk aan ook weer weg. Als je dat kunt toelaten – alle gevoelens mogen er zijn – voel je je veel lichter. 

Voel de emotie, accepteer die, voel wat die met je doet, waar je die in je lichaam voelt. Wees niet bang, de emotie ebt vanzelf weer weg en wordt minder. De stress in je lijf wordt daardoor minder. Het is een weg naar je eigen lichamelijke heling. Zo mooi kan het lichaam werken!Wil je meer informatie over hoe te luisteren naar je lichaam en een mindfulness app gebruiken of yoga beginnen? Kijk eens naar apps op je telefoon, zoals HeadspaceVGZ Mindfulness,. Yoga with Adriene op Youtube heeft een heel toegankelijke beginners yoga.