Skip to content

Hartslag

Trainen op hartslag.

Ik heb een sporthorloge waarbij ik mijn hartslag kan meten. En ik geef toe dat het best handig is. Ik weet wat mijn hartslag in rust is, wat mijn maximale hartslag per minuut is en daarmee kan ik mijn hartslagzones berekenen. Dat is handig om te bepalen met welk doel ik ga trainen, uithoudingsvermogen, snelheid, afvallen of herstellen. 

Het meten van je maximale hartslag gaat niet vanzelf. Want als je je maximale hartslag echt wilt weten, dan zul je tot het uiterste moeten gaan. Tijdens een training heb ik eens een hartslag van 200 gemeten. Dat is niet heel hoog of laag, iedereen heeft een individuele maximale hartslag. Je leeftijd is wel bepalend, hoe ouder, hoe lager je maximale hartslag.

Ik wil weten of mijn hartslag nog tot 200 kan. Daarom heb ik het plan om een aantal keer tegen de brug over de Eem op te lopen, om zo mijn maximale hartslag te krijgen. De brug over de Eem blijkt een lange heuvel, en ook de terugweg is lang, dus ik ben al lang weer hersteld, als ik weer naar boven moet. Ik besluit verder te lopen en mijn maximale hartslag te halen tijdens versnellingen. Ik loop lekker de polder in waar het rustig is. Bij de eerste versnelling, verzuur ik bij 175 hartslagen. Dit probeer ik vol te houden en op het eind nog even net iets harder te lopen. Mijn hartslag komt tot 183. Dat moet toch beter kunnen denk ik. Na een kleine rustpauze, ga ik er nog een keer voor. Dit maal verzuur ik weer bij 175 hartslagen, ik versnel het laatste stuk, maar kom niet verder dan 186 hartslagen. En ik heb het al moeilijk! Ik moet nog beter mijn best doen. Een laatste keer denk ik, ik ga tot het alle uiterste! Ik heb het zwaar, maar mijn hartslag wil nu echt niet verder dan 178. Pfff! De 200 hartslagen per minuut haal ik nu niet.

Er bestaat een formule waar je je maximale hartslag mee kunt berekenen: 208 – (0,7x leeftijd). Voor mij berekent die een maximale hartslag van 172 slagen per minuut. Dat klopt dus niet met wat ik heb gemeten en scheelt zo’n 10-15 slagen. Blijft lastig dus om de werkelijke maximale hartslag te meten. Eigenlijk train ik vooral op mijn gevoel, en achteraf kijk ik naar mijn hartslag. En meestal klopt mijn gevoel net zoals mijn hart klopt.