Blog

Al een hele tijd had ik last van mijn rug. Na het hardlopen en vooral 's ochtends bij het opstaan. Ik voelde me zo 20 jaar ouder (:.
Door de jaren heen, ben ik naar meerdere fysiotherapeuten geweest en ook manuele therapie en cesartherapie heb ik gehad. Altijd deed ik braaf mijn oefeningen.
Meestal ging het een tijdje beter, maar toch kwam die rugpijn elke keer weer opzetten.
Nu ben ik bij een fysiotherapeut die wat verder kijkt. Ze kijkt met me mee in de sportzaal hoe ik de oefeningen doe en hoe mijn houding is. En dat kan ze goed. Ze geeft me inzichten waar ik iets mee kan.
De stress in mijn lijf is hardnekkig in mijn houding gaan zitten. Door te luisteren naar je gevoelens en daar moet je echt even de tijd voor nemen, zegt je lijf heel veel aan je. Waar zitten de blokkades, waarom zitten die er, hoe kan ik die loslaten. Het mooie aan je lichaam is dat het zelf de blokkades wil opheffen, maar.... dan moet je wel durven luisteren naar je lichaam. Dat valt niet altijd mee, want emoties kunnen diep gaan. Gelukkig zijn emoties als een golfbeweging. Ze komen langzaam op, worden daarna sterker en gaan geleidelijk aan ook weer weg. Als je dat kunt toelaten, voel je je veel lichter. Je zal het zo vaak moeten doen als nodig is. Bij oppervlakkige emoties is eenmaal voelen voldoende, maar bij hardnekkige emoties is vaker voelen beter. Voel de emotie, accepteer die, voel wat die met je doet. Wees niet bang, de emotie ebt vanzelf weer weg. De stress in je lijf wordt daardoor echt minder. Het is een weg naar je eigen lichamelijke heling. Een boek waar ik veel aan gehad heb is: 'Omarm je emoties' van Ronald Frederick. Een makkelijk te lezen boek dat je stap voor stap uitlegt hoe je je emoties kunt omarmen.

De stress in mijn lijf is minder, mijn houding is beter en daardoor kan ik veel relaxter hardlopen, zonder rugpijn!

Planking

Wie kent het niet: core stability training. Tegenwoordig hoort het standaard bij de hardloop trainingen. En dat is maar goed ook, want is het inderdaad belangrijk. Bij mij helpt het om mijn houding te verbeteren tijdens het hardlopen. We deden een keer een challenge tijdens de training, wie het langst kon planken. En de winnaar? Nooit gedacht, maar dat was ik. Ruim 3 minuten. 

Op internet zijn tijden van minuten, tot uren lang planking te vinden. Het wereldrecord staat op 8 uur en 1 minuut!! Ongelooflijk, dat ga ik natuurlijk nooit redden, wil ik ook niet. Maar een tijdje planken en een boekje een paar minuten lezen, wie weet...

1 februari 2017

Al een tijdje train ik met dumbells. De bedoeling was om mijn armen te verstevigen. Hangende flapjes wil ik zo lang mogelijk uitstellen. Met dumbells van 2 kg begon ik de trainingen via een app op mijn iphone. De eerste trainingen waren best zwaar. Maar na een tijdje merkte ik dat het wel heel makkelijk ging met 2 kg. Dus heb ik een paar gewichten van 4 kg gekocht. Dat is ineens best veel zwaarder, maar ik voelde mijn spieren weer werken. Bijkomstig voordeel van het trainen met dumbells is dat je core ook verstevigd wordt. Ik merk het aan mijn houding dat ik een betere corestabiliteit krijg. Een belangrijk onderdeel tegenwoordig bij onze trainingen. Zoals de 'plank', maar daarover in een andere blog.

 

9 november 2016

Het is weer tijd om een nieuw doel te stellen op sportief gebied.

De laatste halve marathon van Amersfoort in 2016 liep ik erg slecht. Ik had me niet goed voorbereid, het was 36 graden en mijn mentale motivatie was al maanden niet goed.

Tijd voor revanche dus! Daarom ben ik op de atletiekbaan weer intervaltrainingen gaan trainen. Al een paar jaar heb ik dit niet gedaan, omdat mijn kinderen dan hun sport hadden. Organisatorisch niet handig dus. Toen ik nog in Utrecht trainde bij Hermes (nu U-track) waren dat toch mijn favoriete trainingen. Wel soms zwaar, maar dat is ook erg fijn. Bovendien ben ik weer op zondagochtend de Long Slow Distance trainingen (LSD) gaan volgen bij Altis. Heerlijk lange afstanden op een lekker tempo. Al met al train ik nu 3 keer in de week en ik merk dat mijn conditie langzaam beter wordt. Het gaat dus de goede kant op :). 

 

6 juni 2016

En toen was het 5 juni, de dag van de halve marathon. De laatste paar weken dacht om de halve marathon niet te gaan lopen. Ik was niet in vorm, het liep niet lekker, dus waarom zou ik hem gaan lopen?

Maar ja, dan hoor je al die mensen die hem wel gaan lopen en dan gaat het toch kriebelen. Ik zal spijt krijgen als ik hem niet loop, dacht ik. Dus een paar uur voordat de inschrijving sloot, heb ik me toch ingeschreven. 

5 juni was warm, erg warm! Maar ik ging starten met een relaxed gevoel, want een goede tijd zou ik niet neerzetten en met deze hitte helemaal niet. Dus relaxed begon ik en ik liep eigenlijk lekker op een schema van 2 uur. Totdat ik de polder in kwam. De hitte sloeg toe en ik kon alleen maar aan water denken, wat een dorst. Terwijl er wel genoeg drankposten waren. Ik ging steeds verder van mijn schema onder de 2 uur af. Ik dacht om uit te stappen, maar op 15 km stond mijn familie mij op te wachten, dus tot daar moest ik sowieso lopen. Blij door de aanmoediging van familie en vrienden liep ik even weer goed op schema. Maar toen zakte ik weer in. De momenten om uit te stappen kwamen steeds vaker. Totdat er in de stad flink met water werd gespoten. Heerlijk, daar knapt een mens van op. Ook de fijne aanmoedigingen van iedereen zorgde ervoor dat ik weer energie kreeg en uiteindelijk de finish behaalde. Over de tijd zullen we het maar niet hebben, maar ik heb mijn medaille!

Volgende keer neem ik revanche! Met een goede tijd en goede voorbereiding.

 

 

 

10 mei 2016

 

Nadat ik een paar weken geleden mijn schema voor de halve marathon aan de kant heb gelegd, loop ik veel relaxter. Geen druk meer van een schema, tijden of bloktrainingen, heerlijk. Ook nog even naar de fysio geweest voor mijn enkelklachten. Met een paar simpele rekoefeningen zou het over gaan. Had ik toch veel eerder naar de fysiotherapeut moeten gaan! Eigenlijk was ik in ontkenning dat ik klachten had. Ik had geen zin om wekenlang bij een fysio te lopen. Aardige mensen hoor, maar ik wil gewoon lekker lopen en me niet bezighouden met oefeningen en allerlei stress van blessures. Maar deze blessure viel alles mee. Binnen 1,5 week zou mijn klachten veel minder moeten zijn. Hij had gelijk! Mijn klachten zijn veel minder. Maar mijn intensiteit van de training is ook afgenomen, dus het is misschien ook een kip of het ei-verhaal. Evengoed heb ik vanochtend fijn gelopen, zonder klachten. Gewoon relaxed, zonder schema. Daarbij kwam ik deze lieve, verbaasde schaapjes tegen, die zich afvroegen waarom ik daar zo hard liep. Nou gewoon, omdat het lekker is!

16 april 2016

Het valt me dit jaar tegen. Ik ben niet zo in vorm als vorig jaar, terwijl ik gewoon netjes het schema voor de halve marathon volg. Misschien omdat ik de training nu alleen doe, dat het zo zwaar is. Vorig jaar was het ook zwaar, maar dan klaag je even na de training, neemt een kop koffie en dan is het over. Nu kom ik thuis en klaag ik alleen. Tja, da's toch anders. Het schema gaat me ook steeds meer tegenstaan. Normaal vind ik het heerlijk om te gaan lopen, nu betrap ik me erop dat ik móet lopen, ik móet mijn schema lopen. 

Afgelopen donderdag móest ik ook mijn schema weer lopen. Plichtsgetrouw als ik ben, doe ik dat dan ook. Ik liep de Arkemheenpolder in. Eerst de drukke Zevenhuizerstraat af, voorbij restaurant de Kooi en dan rechts de weilanden in. Een prachtige omgeving, rust en weidse natuur. Een paar pasgeboren lammetjes keken mij verbaasd en meewarig aan, toen ik verhit kwam langslopen. Verderop vlogen twee witte zwanen over het weiland. Langzaam verminderde mijn snelheid en ging ik genieten van mijn omgeving. Eindelijk kreeg ik het gevoel weer dat ik kwijt was. Gewoon heerlijk lopen in de natuur en genieten van de omgeving. Waarom doe ik dat niet vaker, waarom móet ik dat schema volgen? Zal ik die halve marathon gewoon laten schieten? 

21 maart 2016

Mijn nieuwe schoenen lopen heerlijk! Ik wilde eerst de oude en nieuwe nog afwisselen, maar er zit zo'n verschil in demping, dat ik dat niet doe. Mijn spierpijn is ook veel minder. Waar ik wel op moet letten, is mijn houding. Als ik niet goed loop, dan verkramp ik en krijg ik alsnog spierpijn. Ik neem me voor om rustig en relaxed te lopen. Het schema van de halve marathon geeft echter aan dat ik een bloktraining moet doen. En dat is best een zware training, 10 min op 75%, 15 min 85%, 5 min 95 % en 10 min op 85% en dan weer terug en alles herhalen. Normaal vind ik dit best een leuke training, maar nu moet ik het alleen doen. Er is helaas geen gezamenlijke training voor de halve van Amersfoort. De bloktraining is zwaar. Ik moet het echt uit mijn tenen halen, om nog even aan te zetten. En dan ook nog rustig en relaxed lopen. Dat valt niet mee. Maar ik heb toch netjes mijn schema afgemaakt, dus ik kan deze training weer afvinken op het schema!

14 maart 2016

 

Ik ben nog steeds behoorlijk verkouden, maar ik probeer mijn schema voor de halve marathon vol te houden. Ik moet natuurlijk niet terugvallen, anders ben ik bang dat ik het niet haal om 5 juni de halve te lopen. Wanneer ik een LSD loopje in Vathorst loop, willen mijn benen echt niet meer. Echt doodmoe, bijna strompelend kom ik thuis. Wat heb ik een pijn in mijn benen! En ook later die week na de training heb ik echt flinke spierpijn en ben ik moe in mijn benen. Normaal heb ik dat helemaal niet. Zou ik dat toch nog niet fit genoeg zijn? Of moet ik misschien nieuwe schoenen? Ik ga eens na hoeveel kilometesr ik erop heb zitten met deze schoenen. Als ik alles bij elkaar optel, kom ik op zo'n 1000 km. Dat klinkt best veel. Maar mijn schoenen zijn nog maar 9 maanden oud, die moeten toch langer mee kunnen gaan. Ik besluit naar Runnersworld te gaan. En als ik de nieuwe schoenen aan pas, weet ik het zeker, ik moet nieuwe schoenen! Wat een verschil, bij de oude schoenen is de demping is er totaal uit. Daarom werd ik zo moe. De nieuwe schoenen gaan in de doos mee naar huis. Ben echt benieuwd of het helpt tegen de pijn in mijn benen. Morgen ga ik ze gelijk aan doen bij de training!  

7 maart 2016

Er heerste bij ons in huis de griep. Nu ben ik echt bijna nooit ziek, maar deze keer moest ik er toch aan toegeven. Ik ben rillerig en snotverkouden mijn bed in gedoken. Dat duurde een paar dagen, want mijn 3 kinderen begonnen om aandacht te vragen. Want natuurlijk ook de kinderen werden ziek. Niet alle drie tegelijk, maar 1 voor 1. Zeker 2 weken lang was er wel een kind ziek en natuurlijk ook manlief werd ziek. Nog steeds heb ik het idee dat er virussen rondwaren in ons huis. Want echt fit voel ik me nog niet. Het hardlopen heb ik een paar keer overgeslagen. Voorzichtig ben ik weer gaan lopen, want langer dan een week lang niet lopen, voelt voor mij niet goed. Mijn spieren doen nog pijn en mijn adem is nog niet optimaal. Maar volgens de 'neck-check' mag ik toch lopen. Bij klachten boven de nek, dan mag je hardlopen, bij klachten beneden de nek, kun je beter even rustig aan doen. En eigenlijk is het best wel lekker en goed voor je om te sporten bij een lichte verkoudheid.

 

26 februari 2016

Vanochtend heerlijk gelopen in het polderlandschap achter Vathorst. In het begin had ik niet zo veel zin, maar ik besloot heel rustig te lopen. Het zou gewoon een relaxed loopje worden, richting de polder. Het ging steeds beter. Maar vooral de omgeving waar ik liep was zo mooi, dat ik eigenlijk niet wilde stoppen. Daarom heb ik bijna 19 km gelopen! Volgens het schema van de 1/2 marathon was dit eigenlijk te veel, maar ach, als het lekker gaat, waarom dan niet. De lange fietspaden in de polder en de prachtige vergezichten vragen gewoon om veel kilometers te maken richting de Zeedijk van het Nijkerkernauw/Eemmeer. Echt een aanrader!

12 februari 2016

Nu ik een nieuw sporthorloge heb mét hartslagmeter, moet ik natuurlijk wel kunnen trainen op mijn hartslag. Dus ik moet weten wat mijn maximale hartslag is.

Ik kan naar een sportarts gaan en mijn maximale hartslag laten meten. Maar ik wil eerst kijken of ik het ook zelf kan. Dus op een goede vrijdag trek ik mijn hardloopschoenen aan en ga ik naar de brug over de Eem. Ik ben van plan daar een aantal keer tegen op te lopen, om zo tot het maximale te gaan. Het blijkt dat het wel een lange heuvel is, en ook de terugweg is lang, dus ik ben al lang weer hersteld, als ik weer naar boven moet. Ik besluit verder te lopen en mijn maximaal te halen gewoon onderweg. Ik loop lekker Coelhorst in waar het rustig is. De eerste keer versnellen, verzuur ik bij 175 hartslagen. Dit probeer ik vol te houden en op het eind nog even net iets harder te lopen. Mijn hartslag komt tot 183. Dat moet toch beter kunnen denk ik, dus na een kleine rustpauze, ga ik er nog een keer voor. Dit maal verzuur ik weer bij 175 hartslagen, ik versnel het laatste stuk, maar kom niet verder dat 186 hartslagen. En ik heb het al moeilijk! Dit gaat echt niet makkelijk. Tijdens mijn training heb ik een keer een hartslag van 200 gemeten, ik moet toch beter mijn best doen. Een laatste keer denk ik, ik ga tot het alle uiterste! Ik heb het zwaar, maar mijn hartslag wil nu niet verder dan 178. Pfff! 

Het is echt moeilijk om dit alleen te doen. Ik dacht dit wel even te doen, maar om een gegeven moment dacht ik ook, wat ben ik me aan het uitsloven, hier in de prachtige polder?

Misschien toch maar eens naar een sportarts om echte goede waarden te meten.

 

1 februari 2016

Ik heb een nieuw sporthorloge, de TomTom Cardio runner 2! Ik kon natuurlijk een nieuwe batterij in mijn oude horloge zetten. Maar die nieuwe horloges zijn zoveel leuker. Je resultaten kun je direct op je telefoon zien en de hartslagmeter is ook wel heel interessant. Ik loop de hele dag mijn hartslag te meten! De trap op kost meer hartslagen dan ik denk. En als ik heel relaxed ben, zakt mijn hartslag tot 50 :). Wil ik echt gaan trainen op hartslag, dan moet ik eerst mijn omslagpunt weten en zal ik dus een inspanningstest moeten doen. Leuk! 

Vanavond weer lekker trainen met mijn nieuwe horloge :)!

27 januari 2016

Eergisteren heb ik mijn training bij de club gemist. De dag erna ga ik dan altijd een loopje voor mezelf doen. Maar mijn lijf voelde zwaar, ik was moe en ik had gewoon geen zin. De bank lag heerlijk, het kopje koffie smaakte goed en met een tijdschrift van Flow en mijn ipad binnen handbereik had ik niets te klagen. Maar ik werd er toch niet vrolijk van. In tegendeel, ik werd hartstikke chagrijnig. Ik weet het wel, je moet gewoon gaan lopen, ook al heb je geen zin. Je komt jezelf later wel tegen.

Dus vanmorgen direct mijn hardloopkleren aangetrokken. Het regende behoorlijk, ik kon mijn pet niet vinden, maar ik ging. Ik liep niet echt lekker – ik heb maar 10 km gelopen – maar ik heb iets gedaan. En de rest van de dag was ik in een veel beter humeur.

Dus mijn motto is: Gewoon gaan!

21 januari 2016

Donderdagochtend is een donkere mistige ochtend. Als de kinderen naar school zijn, wil ik lopen, maar het is nog te donker. Ik merk dat mijn iphone niet genoeg is opgeladen. Ik luister naar muziek en gebruik Runkeeper, dus ik heb wel wat batterijtegoed nodig. Om half tien ga ik toch. Mijn bedoeling is een rustig loopje van ongeveer 13 km. Bij de fietsbrug in Coelhorst merk ik dat ik zo lekker loop, dat ik met een omweg via Soest weer naar huis loop. Dat worden een paar km meer. Thuis meet ik het loopje na op afstandmeter.nl, ruim 17 km, ik ben trots op mezelf. Dat begint ergens op te lijken :)! 

18 januari 2016

Mijn Garmin Forerunner 405 is ermee opgehouden. Hij protesteerde en piepte al lang tijdens het opladen, maar nu is het definitief, hij is op.

Ik heb contact gehad met Garmin of zij mijn horloge kunnen repareren. Maar dat kunnen ze niet. Wel kan ik mijn horloge inruilen voor een ‘newly overhauled’ (NOH) model. Dit is een Garmin forerunner 405 gereviseerd model, volledig gecheckt en als het ware een nieuw horloge. En dit voor de prijs van €65,-, inclusief een garantie van 12 maanden. Dat is een mooi aanbod denk ik. Maar dit horloge is al 5 jaar oud. Er is vast veel veranderd op het gebied van sporthorloges. Betere gps, langere accuduur, meer comfort.

Mijn oog valt op de Tomtom Runner 2. Mooi uiterlijk, beschikbaar in small, prijs vanaf €149,-. De accuduur is dezelfde als de Garmin Forerunner 405, de gps is volgens mij net zo goed. 

Zal ik voor de Tomtom gaan of toch de oude vertrouwde Garmin weer gaan gebruiken?

Tips van gebruikers zijn welkom!

14 januari 2016

De eerste dag na mijn goede voornemen. Het regent! En niet een beetje, het komt met bakken uit de lucht. Het is ook nog best donker zo vroeg in de ochtend. Maar ik heb mijn doel gesteld, dus ik ga. En het valt eigenlijk best mee. Het is niet heel koud en ik heb de wind mee. Helaas betekent dit dat ik de hele terugweg de wind tegen heb. Mijn gemiddelde snelheid daalt dan ook behoorlijk. Maar ik ben tevreden, 15,26 km gelopen in 1:35. Een lekker rustig nat loopje.

12 januari 2016

 

Mijn eerste halve marathon heb ik in 2015 gelopen. Dit jaar wil ik hem weer gaan lopen. Net zoals vorig jaar tijdens de Marathon van Amersfoort op 5 juni 2016. Dit is een prachtige en gezellige loop door het mooie polderlandschap én de binnenstad van Amersfoort. Vorig jaar heb ik heerlijk gelopen. Ik hoop dat me dat nu ook weer lukt. Op deze blog kun je mijn ervaringen lezen. 

  • Nog 145 dagen
  • Nog 3.466 uren
  • Nog 207.941 minuten
  • Nog 12.476.455 seconden

tot 5 juni 2016!

 

 

runningflat10x15

 

Prinsjesdag, een hoop getetter en mooie hoedjes van de bobo's in Nederland op de eerste dinsdag van september. Maar er is niks spannends aan, want elk jaar weer ligt het nieuws al lang op straat. In 2014 wist heel Nederland al dat er flinke bezuinigingen aan kwamen. En in 2015 was de Miljoenennota gelekt en stond de inhoud al lang en breed in de krant, voordat het Prinsjesdag was. Minister Dijsselbloem had deze keer het oude koffertje van Lieftinck bij zich. Leuke actie, maar dan weet je helemaal dat het niet waterdicht is.

Mijn nieuwe uitdaging voor 2014 zou een halve marathon zijn. Ik had me tot dan vooral op de 10 km gericht, maar ik wilde toch een keer een halve marathon lopen. Dat betekende dus trainen, 3 x per week, waaronder een LSD training (Long Slow Distance training).
De Halve van Hoogland in september was een mooi haalbaar doel. In 12 weken ging ik me voorbereiden. Alles ging goed, ik voelde me goed in vorm. Totdat ik op een trainingsavond wat springoefeningen deed en ik plotseling een klap voelde in mijn kuit. Ik wist het gelijk, dit was duidelijk een zweepslag :(. Ik kon gelijk niet meer lopen op mijn been. Met mijn trainers aan weerszijden ging ik naar het clubhuis. Daar stonden de dames achter de bar al klaar met een ijspakketje. Wat ontzettend attent! Ik heb toen manlief gebeld om me op te halen, want fietsen ging ook niet meer. Thuis gelijk ICE-en, of beter gezegd, koelen, compressieverband en been omhoog. 
De Halve van Hoogland was over 4 weken. Dat ging nooit lukken! Ik kon echt niks met mijn rechterbeen en hinkelend of met 2 krukken begaf ik me voort. Zou ik überhaupt ooit weer kunnen hardlopen? Na 2 weken ben ik naar de fysiotherapeut gegaan en die stelde me al direct gerust. Hij vroeg wanneer ik de halve marathon dan wilde lopen. Ik zag dat toch echt nog niet zitten, maar ik zei in juni in Amersfoort zou mooi zijn. Langzaamaan herstelde mijn kuit zich en na 3 maanden in de sportschool, ging ik voorzichtig een paar minuten hardlopen. Dat viel niet mee. Maar elke keer ging ik iets verder en steeds ging het beter met me. Ik kon zelfs weer met de trainingen van de Atletiekvereniging mee doen. En voorzichtig dacht ik toch aan die halve marathon in juni... Ik ging serieus 3x per week trainen en in mei heb ik me opgegeven voor de halve marathon. 7 juni 2015 stond ik in het centrum van Amersfoort aan de start van mijn 1e halve marathon. Het was geweldig, ik liep heerlijk en genoot onderweg van de aanmoedigingen. Uiteindelijk heb ik een tijd van 1:55 uur neer kunnen zetten, waar ik heel tevreden mee ben. Op naar de volgende halve marathon!